ПРИНОС КЪМ ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ КУЛИНАРНИ ПРЕДАВАНИЯ
По телевизията дават все по-настойчиво, все повече кулинарни предавания, пред очите на изгладнелият български народ. Та защо и аз да не се включа с една кулинарна рецепта, при това доста по-постижима за прокъсания му джоб. Тя е по действителен случай и е израз на творческите търсения на една артистична натура каквато беше баща ми/завършил режисура/.
Трябва да кажа все пак, че по това време ние имахме доста пари и можехме да си позволим каквото поискаме, но баща ми беше истинско въплащение на поговорката: „Евтин на брашното, скъп на триците”. Ама съвсем буквално въплащение. Беше в състояние да даде на майка ми всичките си пари, с ясното съзнание, че ще бъдат похарчени неразумно, но пък за дребните неща много обичаше да пести.
Предимно той пазараше и често минаваше през женския пазар, където се намираха стоки на по-ниска цена. Веднъж искал да купи булгур и дори го открил на много ниска цена, но се оказало, че са трици. В къщи се разбрало, каква грешка е допуснал в изкушението да е силно практичен. От тук започнали неговите творчески, кулинарни търсения.
Първо попитал майка ми нежно и с невинен поглед, за да понесе по-леко новината, че евентуално има вероятност триците да станат част от менюто ни, дали не знае някоя рецепта. Тя ужасено му казала, че те са само за прасета. С това не станала много симпатична на баща ми. Но той упорит, а и за да ги пласира някак си, я попитал дали не може да си прави разкрасяващи маски за лице. Майка запозната с тази черта на характера му-да е твърде пестелив, му обяснила, че тоалетните трици са съвсем финни и тези не стават. Това съвсем огорчило баща ми, дори почти го изнервило,но той не се отказвал.
След около месец, идвайки си от работа, с радост видял баба/тя беше майстор-готвач/ и веднага я попитал- тя като майстор-готвач дали не знае някоя рецепта с трици. Баба съвсем изненадана от ентусиазма му,простичко и с желание да е дипломатична, с оглед избухливият му нрав, отговорила:” Епа мале оно само свинете ядат трици”. Радостта от очите на баща ми изчезнала и той ядно я упрекнал, че не е никаква готвачка щом не знае никакво ястие с трици.
И ето, че дошъл подходящият момент ... По това време всяка седмица на гости идвал един негов познат. Той не тежеше повече от „читирисетина” килограма и на ръст сигурно не надвишаваше „метър и двайсет”. От него се виждаше само един въздълъг нос. Та в тази дребничка жертва баща ми съзря светлинка в кулинарния тунел. От ранни зори той с щастлив вид започнал да приготвя вечерната гозба, която в оригинал се казвала Кубба /нещо като голяма кюфте, пълнено с кълцано месо, лук, къри и обвито с булгур/-в неговият случай - трици.
Майка като видяла какво се канел, непоколебимо да поднесе баща ми, го предупредила само да не и сервира и на нея от това, защото ще го издаде пред госта.
Гостът дошъл, подпийнал уийски, хапнал ядки, салата и накрая по преценка на баща ми дошла кулминацията-триците. Дегустацията на неговото ястие а`ла Франкенщайн. Той щедро сервирал на дребничкият гост, две големи топки с трици, за себе си една и като кавалер все пак предложил и на майка, която от своя стана заплашително го изгледала.
Баща ми опитал от това свое произведение, а госта много го харесал. За радост на баща ми изял и двете топки. Той щедро му предложил още, но щастливият гост заявил, че така хубаво си е хапнал, че не може повече, заявил че все едно е ял бомби. Това в известен смисъл си е било така.
След това гостуване и реализацията на триците той ги замразил във фризера, но така и не ял повече от тях. Майка пък беше щастлива да ги изхвърли.
Та явно темите за кулинарни предавания са неизчерпаеми, а понякога и доста достъпни, макар да не се знаят страничните ефекти от тях.
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata